Boemelen door Noord-Spanje

Boemelen door Noord-Spanje

Wil je echt wat van een land zien, dan kun je dat het beste doen met de trein. Het spoor van het Franse Hendaye naar Ferrol in het uiterste noord-westen van Spanje telt 800 km. Langs de Picos de Europa, door dalen en valijen en de mooie groene kust met azuurblauwe baaien.

Je kunt ervoor kiezen om een luxe treinreis te maken met bijvoorbeeld de Expreso de la Robla. Die brengt je van Bilbao naar León door de prachtige Pieken van Europa en langs de groene kust van Bilbao naar Gijon. De trein is van alle gemakken voorzien: alle cabines hebben een bad en een privédouche en de prijzen zijn inclusief alle maaltijden en overnachtingen op de trein. Voor 8 dagen betaal je ruim 1.000 euro.

Een andere optie is om te reizen met EuskoTren van Hendaye tot Bilbao en daarna met Feve richting Ferrol. De dienstregelingen staan niet in de internationale treinplanner, maar je vindt ze -weliswaar in het Spaans- op euskotren.es en feve.es. Zou je de reis maken zonder uit te stappen dan doe je er zo’n 19 uur over, maar al die mooie kustplaatsjes en idyllische strandjes op de route en de grotere steden als San Sebastian, Bilbao, Santander en Gijón wil je natuurlijk niet zomaar aan je voorbij laten gaan. Als je wilt kun je 250 keer uitstappen.

UnknownSan Sebastian
San Sebastian, ook wel het ‘Madrid aan Zee’ genoemd, ligt aan een kilometers lang zandstrand waar je bij mooi weer van kunt genieten. In de stad is voldoende cultuur te snoepen in de vorm van prachtige pleinen, musea, een koninklijk zomerpaleis en wat te denken van de culinaire hoogstandjes in de vorm van pintxos, de Baskische tapas.
20 minuten verderop kun je uitstappen in een van de kustdorpjes als Zarautz, Getaria of Deba. Leuk om even doorheen te wandelen en een vers visje te eten in de haven.

Unknown-2Bilbao
Dan is Bilbao aan de beurt, eens een smerige havenstad, nu de stad van het Guggenheim, mooie boulevards, designbruggen, prachtige kerken en kathedralen, paleizen operahuizen en theaters. Alles mooi opgeknapt. En doordat hier iedereen van het leven lijkt te genieten, is de sfeer uiterst relaxt. Bilbao ligt vlakbij zee, maar heeft geen strand, daarvoor neem je op een mooie dag de metro naar Getxo. En pak dan ook even de oudste transporterbrug ter wereld mee, gebouwd door een assistent van meneer Eiffel himself.

imagesSantander
De volgende stop is Santander, gelegen in een beschutte baai met statige gebouwen. Net als in San Sebastian ook hier een eindeloos lang zandstrand met een lange boulevard en een zomerpaleis. Vanuit hier kun je leuke uitstapjes maken naar het middeleeuwse Santillana del Mar en het schitterende Comillas met modernistische werken als El Capricho de Gaudí, het zomerpaleis en aangrenzende kapel, de universiteit en een reusachtig monument met standbeeld van de markies van Comillas die destijds zorgde voor de invloeden van Gaudí in de stad.

pano1Gijón
De 5 uur durende treinreis naar Gijón voert je langs de groene kust aan de ene kant en de Cordillera Cantabrica aan de andere kant. Met uitzicht op kleine strandjes, schitterende baaien en pittoreske dorpjes in een heuvelachtig groen landschap. En waar het groen is regent het. Maar dat mag de pret niet drukken. In Gijón kun je bij minder mooi weer terecht in de overdekte ruïnes van het 2000 jaar oude Romeinse badhuis of naar het Asturisch museum. En schijnt de zon, dan strijk je neer op een terrasje en bestelt een bord vol heerlijke verse visjes.

images-1Santiago de Compostela
Het eindpunt van deze trein is Ferrol, de geboorteplaats van Franco. In deze stad heb je niets te zoeken. Stap over op spoorwegmaatschappij RENFE en reis naar Santiago de Compostela, het beroemdste bedevaartsoord van Europa. Op de grandioze kathedraal raak je niet uigekeken en verder is het heerlijk slenteren door de smalle straatjes en bij te komen op een terrasje met una caña, een groot glas schuimend bier.

 

Fotocredits: www.feve.es

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *