Begur, parel aan de Costa Brava

Begur, parel aan de Costa Brava

Gebouwd tegen een helling en omgeven door pijnboombossen, prachtige Romaanse dorpjes en schilderachtige baaitjes met een felblauwe zee en goudgele stranden. De sfeer is er gemoedelijk en ontspannen. Geen moderne hoogbouw, geen massatoerisme. Kortom, een droombestemming.

Begur is een kleine gemeente met ongeveer 4.000 inwoners. Het is goed bereikbaar vanuit Girona. Barcelona ligt zuidelijk van Begur op ongeveer een uur autorijden. Begur kent een rijke en bewogen geschiedenis. Het meest tastbare bewijs hiervan is wel het beeldbepalende kasteel gelegen op het hoogste punt van de stad. Begur kent nog meer gebouwen van historische waarde, zoals het Casino Cultural, Torre Pella y Forgas en de Ermita de Sant Ramon.

Placa de la Vila
Het compacte centrum is autovrij, dus je kunt Begur op je gemak verkennen. Verschillende smalle straatjes met oude karakteristieke panden, exclusieve modewinkels, kunstgaleries en restaurants komen uit op het bruisende Placa de la Vila, waar de 17e eeuwse Eglesia Parroquial de Sant Pere aan ligt. Aan het plein vind je verschillende restaurants en barretjes. Hier zit je prinsheerlijk in de zon met een koffie of een koele zumo de naranja of ‘s avonds met een tinto de verano.

Indianos
Verspreid door het dorp zie je opvallende herenhuizen. Dit is de erfenis van de inwoners uit Begur die in de 18e en 19e eeuw naar Cuba emigreerden, op zoek naar het grote fortuin. Sommigen van hen kwamen namelijk terug en lieten grote, koloniale huizen bouwen waar ze de rest van hun levensdagen genoten van rijkdom. De succesvolle teruggekeerde emigranten kregen de bijnaam ‘Indianos’.

Tip: boek een overnachting of diner in hotel-restaurant Aiguaclara. Hotel Aiguaclara is gevestigd in een prachtig gerenoveerd en ingericht koloniaal herenhuis.

Stranden
De Costa Brava staat bekend om haar ruige kustlijn met schilderachtige baaitjes en dito stranden. Rond Begur heb je de mooiste stranden. Hier geen massatoerisme, maar denk niet dat je in hoogseizoen het strand voor je alleen hebt. Ook het vinden van een parkeerplaats is wel een dingetje. Het rustieke strand Isla Roja is geïsoleerd gelegen ten noorden van het dorp. Dit prachtige strand wordt gekenmerkt door een rood rotsachtige eiland dat zijn naam geeft aan de grot. Een van de meest iconische stranden is het strand van Sa Riera. Het strand en boulevard heeft zijn traditionele karakter weten te behouden. Hier vind je nog steeds oude vissershuisjes.
Fornells Bay ligt in het zuiden, omgeven door kristalhelder water baaien. Het is dus echt een must om te gaan duiken of snorkelen daar. Net ten zuiden van Fornells, ligt het prachtige strand Aiguablava, beroemd om zijn heldere en kalme zee en kleine zandstranden. Het gebied is volledig ongerept en puur natuur. Het spectaculaire uitzicht op de kliffen van de Cabo de Begur is adembenemend. Op ongeveer 2 – 3 kilometer afstand zuidelijker van Begur vind je de buurstranden van Tamariu, Llafranc, Calella en Playa Pals.

Omgeving Begur
Wil je in plaats van chillen op het strand of zee iets gaan doen, dan is er in de regio rond Begur genoeg keus:
• Peratallada: middeleeuws dorpje, gebouwd op steenplaat. In het seizoen zijn de winkeltjes met allerhande snuisterijen geopend. Ook zijn er meerdere restaurants in verschillende prijsklassen.
• La Bisbal: bekend om zijn keramiek in alle maten, kleuren en gewichten. Het is een bezoekje waard, zeker als je van typisch Spaans keramiek houd.
• Palafruguell. Hier kun je alles kopen wat in Begur niet direct te vinden is, zoals kleding, electro, decoratie, meubelen. Je vindt er meerdere supermarkten met een uitgebreider assortiment. Visliefhebbers moeten vooral een bezoekje brengen aan de overdekte markt.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *