Budgettips voor Rome

Budgettips voor Rome

Je trip naar Rome betaalbaar houden? Door vooraf slim je vliegticket en verblijf te boeken, kun je je uitgaven beperken. Nog 5 tips die hierbij helpen, maar je verblijf minstens zo leuk maken.

Tip 1
’s Zomers kan het in Rome bloedheet zijn. Voldoende drinken helpt je hoofd koel houden. Je kunt natuurlijk dure flesjes water of frisdrank kopen. Maar wist je dat er in Rome volop drinkwaterfonteinen op straat te vinden zijn? In Rome noemen ze dat ‘nasoni’, vrij vertaald ‘grote neus’ vanwege de vorm van de kraantjes. De meeste nasoni zijn versierd met engeltjes, draken en bloemen. Hoeveel het er precies zijn? Dat weet niemand, maar het zijn er zeker meer dan 2000 in het oude centrum. Het verse water komt rechtstreeks uit de heuvels van Rome. Neem dus als het even kan een leeg flesje mee. Twijfels over de kwaliteit? Niet nodig, er wordt doorlopend getest.

Tip 2
Italië kent een lange traditie van koffie branden en drinken. Daardoor hebben ze zo ook hun eigen gebruiken ontwikkeld. Zo ‘mag’ je er eigenlijk geen cappuccino na de ochtend bestellen. Wist je ook dat Italianen hun koffie voornamelijk buitenshuis drinken? Een paar bakjes per dag, staand aan de bar. Dat noemen ze ‘al banco’. Men maakt een praatje of leest even wat in de ‘La Repubblica’ en weg zijn ze weer. Deze Italiaanse manier van koffie drinken heeft een reden. Voor een koffie aan de bar betalen ze een stuk minder dan op het terras. Handig om te weten is dat je voor consumpties ‘al banco’ vooraf aan de kassa betaalt. Dan weet je gelijk of de prijs je wel bevalt. Is de prijs te hoog, dan doe je het niet. Bars zijn in Italië overigens verplicht de prijslijst op te hangen, maar dat doen ze meestal op een onopvallend plekje.

Tip 3
Hoe je het ook wendt of keert, Rome is één groot openluchtmuseum. Dure kaartjes kopen om musea, kerken of palazzo ’s te bezoeken is eigenlijk niet nodig. Er is meer dan genoeg cultuur op straat of is gewoon gratis toegankelijk. Je bent toch niet uitgekeken? Weet dan dat je op elke eerste zondag van de maand alle staatsmusea en archeologische vindplaatsen in Rome gratis kunt bezoeken. Dat geldt dus ook voor het Colosseum. Het blijkt colosseumeen schot in de roos, want het bezoek aan musea is flink toegenomen. Ben je 65+? Voorheen mocht je altijd gratis naar binnen, maar vanwege het grote succes is deze regel weer afgeschaft. Liever Rome verkennen aan de hand van een ‘tourguide’? Er zijn verschillende gratis Engelstalige rondleidingen. Een aanrader is de volgende tour. Deze brengt je langs de Engelen van Bernini, het graf van koningin Margherita, de trompe l’oeil en nog veel meer. De rondleiding begint dagelijks om 17.30 uur op de Piazza di Spagna en duurt twee uur. Vooraf reserveren is niet nodig. Kom op tijd en geniet. Let op: er zijn ook gratis rondleidingen in Rome waar je je wel vooraf moet aan melden. Tip: vergeet niet na afloop een fooi te geven zodat de gidsen ook kunnen eten.

Tip 4
Mangiare? Mercato! In het centrum van Rome kun je op bijna elke hoek van de staat wel eten en drinken. Is het geen bar of restaurant, dan is het wel een verkoopkarretje waar je lekkere snacks, broodjes of drankjes kunt kopen. In de buurt van de populaire bezienswaardigheden zijn de prijzen behoorlijk stevig en het is ook niet altijd even lekker. Vaak loont het dan ook om een paar straatjes verderop te gaan eten. Rustiger en authentieker eten tegen betere prijzen. Als je helemaal weg bent van de Romeinse keuken, dan moet je zeker naar Testaccio, het kloppend hart van de Romeinse keuken. Het is een overdekte markt van wel 5000 m2 waar je je te buiten kunt gaan aan lekker hapjes. Er zijn dure restaurants maar ook volkse restaurants, waar je voor een habbekrats lekker kunt eten.

Tip 5
Ben je het zat om weer aan een gedekt tafeltje te zitten? Trakteer jezelf dan op een overheerlijke picknick. Bij de meeste Romeinse bars kun je een vers klaargemaakt broodje of pizzapunt meenemen. Wil je er eens goed voor gaan zitten? Bij GINa maken ze een goed gevulde picknickmand voor je klaar met broodjes, zoetigheden, fruitsalade, koffie en wijn. Natuurlijk krijg je ook een deken mee, zodat je zo kunt neerstrijken in het park van Villa Borghese. Dit was ooit de achtertuin van kardinaal Scipio Borghese. Nu vormt het al meer dan 100 jaar het groene hart van Rome, waar je de drukte van de stad even achter je kunt laten. Het is het beroemdste park van Rome. Het is ligt vlak bij de Spaanse Trappen. Praktisch om de hoek vind je GINa. Het adres: Via San Sebastionello 7/A.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *