Santiago, de trots van Galicië

Santiago, de trots van Galicië

Voor miljoenen pelgrims is de Kathedraal van Santiago de Compostela het einddoel van hun ‘camino’. Ook voor niet-pelgrims valt er in de stad meer dan genoeg te genieten. Santiago in vogelvlucht.

Kathedraal van Santiago
Een bezoek aan de indrukwekkende kathedraal is natuurlijk onvermijdelijk. Volgens de overleveringen bevindt het graf van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus, zich in de kathedraal. In 1077 werd met de bouw van de kruiskerk gestart. Vele eeuwen later pas was het bouwwerk voltooid. Dit verklaart de mix aan bouwstijlen. De kathedraal is zo groot, dat pelgrims al van ver buiten Santiago het gebouw zien liggen. Een van de bijzonderheden is de Botafumeiro. Het meer dan 1,50 meter hoge en 53 kilo zware wierookvat is het grootste ter wereld en wordt gebruikt voor de pelgrimmis.

Plaza de Obradoiro
Misschien niet het allermooiste maar dan zeker toch het meest bijzondere plein van Spanje. Een bijzonder schouwplein is dagelijks de aankomst van talloze pelgrims. Eindstation is de aanwijzing ‘kilómetro 0′ midden op het plein: bestemming bereikt! Behalve de kathedraal kun je natuurlijk ook andere gebouwen rondom het Plaza de Obradoiro bezichtigen.

Hostal de los Reyes Católicos
In 1499 is dit gasthuis voor pelgrims gesticht door het koningspaar Ferdinand en Isabella. Het is tegenwoordig een exclusief hotel (parador) maar is nog wel gedeeltelijk te bezichtigen. Tip: bezoek in de parador het restaurant Enxebre. Het is gespecialiseerd in visgerechten en traditionele Galicische schotels. Sfeervol is het ook met zijn natuurstenen muren en grote brandende kandelaars.

Palacio de Gelmirez
Het Palacio de Gelmirez is genoemd naar de bisschop Gelmirez die het in de 12e eeuw liet bouwen. Romaanse paleizen zie je niet veel meer, dat alleen al maakt een bezoek zeker de moeite waard. Bijzonder zijn de prachtige reliëfs in de grote zaal. Het verhaal gaat dat deze een bruiloftsmaal voorstellen en geven een prachtige indruk van zo’n feestmaal in die tijd.

Palacio de Rajoy
Aan de overkant van de Plaza ligt het paleis van Rajoy. De aartsbisschop Rajoy y Losada gaf opdracht voor de bouw van het voormalige seminarium. Tegenwoordig zetelt hier de gemeenteraad van Santiago en ook de ‘Presidencia de la Xunta de Galicia’ . Op het dak van het gebouw uit 1766 staat een beeld van Jacobus te paard.

Pelgrimmuseum
Het Museo de las Peregrinaciones is een aanrader voor wie alles te weten wil komen over de geschiedenis van de pelgrimstochten en natuurlijk Jacobus waar het allemaal mee begonnen is. Een bekend schilderij van de apostel, en een van de hoogtepunten in dit museum, is ‘Santiago Peregrino’ van Juan de Juanes, een van de prominente Spaanse schilders uit de 16e eeuw.

Museo do Pobo Galego
Santiago ligt in het uiterste Noordwesten van Spanje. Het ligt in een van de 17 autonome regio’s van Spanje: Galicië. Voor wie geïnteresseerd is in Galicië brengt een bezoek aan het Museo do Pobo Galego. Het volksmuseum geeft een gedetailleerd overzicht waarbij onder meer muziekinstrumenten, kleding, visgerei en landbouwwerktuigen uit Galicië worden tentoongesteld.

Galician Contemporary Art Centre
Het Museum voor hedendaagse kunst is gevestigd in een modern gebouw ontworpen door de Portugese architect Alvaro Siza. Alleen al de zalen (bijvoorbeeld de witte zaal) zijn een lust voor het oog.

Parque Alameda
Het nieuwe (‘zona nueva’) en oude gedeelte van Santiago de Compostela wordt gescheiden door Parque Alameda, het grootste park van de stad. Vanuit Alameda heb een je mooi uitzicht op het westelijk gedeelte van de stad. In het park staan fraaie bomen en siergewassen zoals eiken of eucalyptussen. Andere bezienswaardigheden in park zijn de Pilar kerk en de Santa Susana kapel, gelegen op het hoogste punt van het park.

Universiteitsstad
Santiago is een echte universiteitsstad. Al in 1495 werd de universiteit opgericht. De stad telt tegenwoordig ongeveer 100.000 inwoners waarvan 42.000 studenten. Hierdoor is er in de stad ’s avonds veel vertier. Veel studenten wonen in de ‘zona nueva’, het nieuwe gedeelte. Dat deel kent nauwelijks bezienswaardigheden, maar als je het toerisme wilt ontlopen en je ’s avonds onder wilt dompelen in het uitgaansleven dan is dit the place to be.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *