5 redenen voor een weekendje Den Bosch

5 redenen voor een weekendje Den Bosch

Ook zo’n zin in een weekendje weg met je moeder of met een vriendin? Dan is Den Bosch een goede keus. Het is een van onze culturele hoofdsteden en je kunt er heerlijk shoppen.

Ons land zit vol leuke stadjes waarvoor je niet ver hoeft te reizen en waar je je uitstekend kunt vermaken. Den Bosch is een van die stadjes. Het heeft een prachtig historisch centrum en je vindt er vele musea, podia voor kleinkunst, theater en muziekvoorstellingen. En je kunt de stad natuurlijk niet verlaten zonder dat je een Bossche Bol heb geproefd. Hier een aantal tips voor een weekendje Den Bosch.

UnknownUilenburg
De Uilenberg is een van de leukste buurten in het historische centrum van Den Bosch. Hier vind je de leukste restaurants en cafés van de stad. Door de wijk loopt als een rode draad de Binnendieze. De meeste straten in de wijk zijn autoluw, zodat je heerlijk rustig op het terras kunt zitten. Naast de vele horecabedrijven in Uilenburg vind je hier ook een aantal leuke winkels.

Rondvaart op de Binnendieze
Bekijk Den Bosch eens van een andere kant en maak een rondvaart op de Binnendieze. Je kunt opstappen in de historische wijk Uilenburg en in de buurt van de Parade op de hoek van de Zuidwal en de Oude Dieze. Tijdens de rondvaart vertelt de schipper alles over Den Bosch en de vele bezienswaardigheden. De vier kilometer lange tocht voert je naar de mooiste plekjes van Den Bosch. Sommige bruggen en tunnels zijn heel laag waardoor je af en toe diep moet bukken om je hoofd niet te stoten.

Jheronimus Bosch Art Center
In 2007 opende zo’n beetje op de plek waar de beroemdste inwoner van ‘s-Hertogenbosch is geboren het Jheronimus Bosch Art Center. Het centrum is een eerbetoon aan Jheronimus Bosch die het overgrote deel van zijn leven in Den Bosch woonde. In het centrum vind je onder ander werk van kunstenaars die geïnspireerd zijn door Bosch. Er is ook een bibliotheek, een auditorium en er worden met regelmaat concerten en optredens gehouden. Een bezoek aan het Jheronimus Bosch Art Centrum mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Den Bosch.

Bossche bollenimages-1
Bossche bollen, wie kent ze niet de bekendste en lekkerste gebakjes die je in Den Bosch kan vinden. Een Bossche bol bestaat uit soezenbeslag dat gevuld wordt met slagroom en geglazuurd is met pure chocolade. De doorsnee van een gewone Bossche bol bedraagt ongeveer twaalf centimeter. In Den Bosch spreekt men niet over de Bossche bol maar over een ‘sjekladebol’. De Bossche bol kun je bij elke horecagelegenheid en bakker in de stad proeven.

Stadhuis
Het stadhuis van Den Bosch is sinds de veertiende eeuw het pronkstuk van de grote markt. Het is gebouwd in de Hollands Classicisme stijl en is door de eeuwen heen meerdere keren gerenoveerd en na een grote brand grotendeels herbouwd. Tijdens de verbouwing in de zeventiende eeuw kreeg het stadhuis zijn huidige uiterlijk. De veertiende eeuwse klokken van het stadhuis worden elk halfuur geluid.

Share This

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *