5 must do’s in Kaapstad

5 must do’s in Kaapstad

Kaapstad, Zuid-Afrika. Fraai gelegen aan de voet van de Tafelberg. Er is zo veel te zien en te doen. Een Top 5 van must see’s en must do’s!

1. De Tafelberg beklimmen
De Tafelberg is een icoon. Denk je aan Kaapstad, dan zie je de Tafelberg voor je. De berg dankt zijn naam aan de kenmerkende platte bovenkant die ongeveer drie kilometer breed is, maar dan wel op 1000 meter hoogte! Een beklimming mag niet ontbreken. Je kunt natuurlijk met de kabelbaan naar boven maar avontuurlijker is het om te lopen. Er gaan verschillende routes naar boven. Er is onderweg weinig schaduw, dus begin vroeg want de tocht wordt al snel door de zon en warmte zwaarder.

Tip: neem de Skeleton Gorge route. Deze start in de prachtige Kirstenbosch Gardens. Halverwege kom je schijnbaar van uit het niets een prachtig wit strandje met een meertje met rood-koperkleurig water tegen.

2. Robbeneiland
Wie aan Robbeneiland denkt, denkt aan Nelson Mandela. Mandela zat hier jarenlang opgesloten als politiek gevangene. Robbeneiland is eeuwenlang gebruikt als gevangenis. De Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) maakte er in het begin van de 17e eeuw een strafkolonie van. Lastige zeelieden uit Kaapstad werden hier door de VOC gevangengezet. Het ijskoude water rondom het eiland moest voorkomen dat ontsnapte gevangen levend het vasteland konden bereiken. Eind vorige eeuw werd de gevangenis gesloten. Robbeneiland is nu een populaire attractie. Voormalige gevangenen verzorgen de rondleidingen. Je moet er wel met de boot naar toe.

Tip: door de harde wind en hoge golven kunnen soms geen boten varen. Check van tevoren of er wordt gevaren.

3. Kleurrijk Bo-Kaap
Het is zondermeer de meest kleurrijke wijk van Kaapstad. De wijk staat ook wel bekend als de Maleisische buurt. Na de afschaffing van de slavernij in 1838 gingen hier veel vrijgelaten Indische slaven wonen. Omdat het tijdens de slavernijperiode verboden was om kleurrijke kleding te dragen maar ook om de afschaffing van de slavernij te vieren, besloten de wijkbewoners om de huizen in hun wijk in de ‘verboden kleuren’ te verven.

Tip: bezoek het Bo-Kaap museum en leer over deze bijzondere wijk en de geschiedenis van haar bewoners.

4. Meer wyn asseblief!
Achter Kaapstad liggen de Kaapse Wijnlanden met plaatsen als Paarl, Franschhoek en Stellenbosch. Uit de prachtige gebied komen naast lekkere, betaalbare slobberwijnen ook kwalitatief zeer goede en dure wijnen. Kenmerkend voor het gebied zijn ook de landhuizen in de Kaap-Hollandse stijl. Een bezoek aan een wijnboerderij mag natuurlijk niet ontbreken. Je kunt met je eigen auto gaan, maar misschien is een georganiseerde bustour een beter idee. Je hoeft dan niet de wijn uit te spugen: meer wyn asseblief!

Tip: bezoek de Spice Route Destination. Dat is een boerderij waar je kunt zien en proeven van alles wat ze daar maken: wijn, bier, chocolade, kalfsvlees. Je kunt er ook gewoon een hapje eten in de grapperia: pizza, tappa of Flammkuchen.

5. Township Tour
Overweeg je een bezoek aan een township? Doen! Misschien niet het meest zorgeloze uitstapje dat je kunt bedenken, maar realiseer je dat dit deel ook bij Kaapstad hoort. Kies bij voorkeur een touroperator uit die een deel van de opbrengsten weer investeert in de townships. Bij een bezoek aan een township hoort een bezoek aan het District Six Museum. De regering probeerde in dit township de niet-blanken weg te krijgen. In 1966 deden ze dat met geweld door de huizen met bulldozers te verwoesten. In het museum leer je meer over die donkere periode. Tijdens een tour maak je kennis met de bewoners van de township en bezoek je enkele projecten. Denk daarbij aan een school, weeshuis of kunstproject. Een drankje drinken in een van de typische townshipbars hoort er ook bij. Op de lokale markt kun je onder meer producten kopen van lokale kunstenaars.

Tip: plan je bezoek aan een township op zondag. Dan kun je als onderdeel een bezoek brengen aan de gospelkerk in de township. Een waanzinnige, opzwepende ervaring.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *