5 minder bekende (maar net zo leuke) kerstmarkten in Duitsland

5 minder bekende (maar net zo leuke) kerstmarkten in Duitsland

Jaarlijks reizen duizenden toeristen en dagjesmensen af naar Düsseldorf, Frankfurt en Aken om de kerstsfeer te proeven op de kerstmarkt. Misschien wel net zo leuk -of zelfs leuker- om eens een minder bekende kerstmarkt te bezoeken.

De geur van gepofte kastanjes en glühwein ruik je al van verre en brengen je helemaal in de kerstsfeer. Tijdens de adventsperiode zijn er in heel veel steden in Duitsland kerstmarkten. De bekendste zijn wel de markten van Frankfurt, Aken en Düsseldorf. In de vrolijk versierde kerstkraampjes staan de meest originele en unieke kerstspullen uitgestald. Op zoek naar kerstdecoratie, kaarsen, mutsen en sjaals kom je veel bijzondere spullen tegen. Van handgemaakte accessoires tot zingende kerstbomen en van rendierensloffen tot kerstbaloorbellen. En natuurlijk niet te vergeten de overheerlijke hapjes en drankjes die onmisbaar zijn op de kerstmarkten.

Ben je van plan om naar een kerstmarkt te gaan? Overweeg dan eens een minder bekende kerstmarkt. Vlak over de Groningse grens in Emden bijvoorbeeld is de Engelkemarkt. Leuk om een dagje naartoe te gaan. Dit zijn vijf minder bekende kerstmarkten in Duitsland die ook de moeite waard zijn:

 1. Engelkemarkt in Emden, over de Groningse grens
  De ‘Engelkemarkt’ is een kerstmarkt met een maritieme sfeer. Het decor van deze kerstmarkt zijn de verlichte museumschepen en traditionele zeilschepen. Je mag aan boord om een kijkje te nemen. In de buurt van het stadhuis vind je het kerstdorp met de schitterende kerstpiramide. Iedere dag om 17.00 uur verschijnt de kerstman in het stadspark om cadeautjes uit te delen aan de kinderen. Sinterklaas zal begin december ook van de partij zijn.
 2. Schlachte-Zauber, Bremen
  Met historische, winterse en maritieme attracties lokt de ‘Schlachte-Zauber’, een middeleeuws maritieme kerstmarkt, de bezoekers van Bremen. Houtvuren en fakkels omlijsten traditionele ambachten en middeleeuwse tavernes. In de met sneeuw bedekte Alpenhutten worden heerlijkheden uit Beieren en Tirol, vers gebakken vis en hete cocktails aangeboden.
 3. Weihnachtsmarkt, Münster
  In ongeveer 2 uur rijden van Utrecht zit je al in kerstsfeer in Münster. Kom gezellig slenteren langs de kraampjes en zoek tussen alle koopwaar naar snuisterijen en hebbedingen. Je doet hier inspiratie op voor het versieren van je eigen kerstboom en woonkamer. Vanuit de kerstmarkten wandel je gemakkelijk naar de vele winkels in Münster. Bewonder de mooie etalages en strijk neer op een terras om uit te rusten met een winterse lunch. Kortom, een verblijf in kerststad Münster staat garant voor kerstshoppen, sfeervolle kerstmarkten en culinaire verwennerij.
 4. Esslingen Mittelraltermarkt, bij Stuttgart
  De populaire Stuttgarter kerstmarkt behoort tot een van de oudste én mooiste kerstmarkten van Europa. De traditionele kerstmarkt telt maar liefst 280 prachtig gedecoreerde houten stalletjes, die de stad in een fonkelende lichtstad veranderen. Er zijn diverse kinderattracties, zoals een reuzenrad, carrousel en een mini-stoomtrein. Verder is er een uitgebreide keuze aan winterse lekkernijen en brengen de kerstliederen die zich op de achtergrond afspelen je volledig in de kerststemming.
 5. Christkindlesmarkt, Augsburg
  De historische kerstmarkt van Augsburg telt ruim 150 kerststalletjes, opgesteld rondom een reusachtige kerstboom. Al ruim 500 jaar wordt deze kerstmarkt in hartje Augsburg gevierd. Geniet van heerlijke winterse hapjes, zoals gepofte kastanjes en lekkere worstjes. Hoogtepunt is het Augsburger Engelesspiel, waarbij musicerende engelen hoog boven de kerstmarkt ten tonele verschijnen en het Renaissance raadhuis in een reusachtige adventskalender verandert. Dit magische schouwspel vindt plaats op vrijdag, zaterdag en zondag om 18:00 uur.

Fotocredits: emden-touristik.de

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *