3 dagen in Granada

3 dagen in Granada

Granada is meestal een onderdeel van een rondreis door Andalusië. Je verblijft er dan twee of drie nachtjes, net genoeg voor de hoogtepunten.

Granada is zo’n stad waar je nog veel langer zou willen blijven dan een paar dagen. Je kunt er heerlijk rondstruinen, op een kneuterig pleintje op een terrasje genieten van een koude Cruzcampo en je tussen de Spanjaarden wurmen in een overvolle tapasbar met livemuziek. En daarnaast dan nog de highlights, die je ook zeker moet doen!

1. Boegbeeld van Granada: het Alhambra
Het Alhambra staat met stipt op nummer 1. Het Alhambra is een groot paleizencomplex uit de tijd van de Moren, een Arabisch volk. Zij heersten over Spanje tot de zestiende eeuw en brachten veel islamitische elementen aan in de Spaanse cultuur. Heel herkenbaar zijn de bloem- of stervormige patronen, evenals de hoefijzervormige boog. In de elfde eeuw begonnen de Moren met het bouwen van hun eigen paleizencomplex: het Alhambra.images-1

Het complex bestaat uit diverse paleizen, torens, zalen en patio’s. De natuur buiten het Alhambra is eveneens  prachtig. In de zestiende eeuw joegen de christelijke Spanjaarden de Moren weg uit hun land en zo kwam de stad Granada weer in handen van de Spanjaarden. In andere delen van Spanje werd de Moorse kunst binnen no time met de grond gelijk gemaakt, maar in Granada bleef het staan. Wel maakten de Spanjaarden eigen kerken in het Alhambra. Zo ontstond er een samensmelting van de Moorse en christelijke kunst. Er is heel veel moois te zien in het Alhambra. Het staat dan ook niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoed lijst.

2. De kathedraal met 3 kunststromingen
De kathedraal van Granada hoort op de tweede plek, omdat deze zich onderscheidt van alle andere kathedralen in Spanje. Dit is namelijk een van de eerste renaissance gebouwen in Spanje. Het gebouw is zeer imposant met  115 meters lengte en 67 meter breedte. Je vindt er verschillende kunststromingen terug: uit de renaissance, de gotiek en de barok. En dat is niet zo vreemd, want aan deze kathedraal is ruim 200 jaar gebouwd. Minimaal drie verschillende architecten werkten aan het gebouw

Vergeet niet om ook de aangrenzende Capilla Real te bezoeken, een grafkapel voor de koningen. Hier worden sinds 1517 katholieke koningen begraven. De Capilla Real was gewijd aan de heiligen Johannes de Doper en de Evangelist.

3. Arabische wijk El Albaicín
El Albaicín is de oudste Arabische wijk in Granada. Hier vind je zowel Arabische als christelijke bezienswaardigheden en monumenten. De wijk ligt tegenover het Alhambra en je ziet de Moorse overheersing  duidelijk terug: de smalle straatjes, pleintjes en witgekalkte muren. images

In El Albaicín zijn veel verschillende monumenten te zien. Voorbeelden zijn Dar al-Horra, El Bañuelo en de Iglesia de San Nicolas. Het Dar al-Horra is het laatst overgebleven paleis in El Albaicín. Binnen vind je vele overblijfselen van de Moorse cultuur, zoals allerlei Arabische inscripties. Op het Plaza de San Nicolas heb je een prachtig over de stad, maar het Alhambra en de Sierra Nevada.

Fotocredits: www.theperaltaproject.com

 

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *