11 redenen om een tussenstop te maken in Nancy

11 redenen om een tussenstop te maken in Nancy

Jaarlijks rijden honderdduizenden Nederlanders op weg naar hun vakantiebestemming Nancy voorbij, zonder te stoppen. Gemiste kans! Nancy heeft prachtige pleinen, leuke musea, lekkere brasserieën en allerlei interessante bezienswaardigheden.

De geschiedenis van de stad Nancy voert terug tot de middeleeuwen. Je vindt er een groot aantal indrukwekkende herenhuizen. In de 18e eeuw schonk koning Stanislas de stad een van de mooiste pleinen van Europa: Place Stanislas, dat deel uitmaakt van het werelderfgoed. In 2005 is het plein ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan helemaal opgeknapt en verfraaid. Het is nu helemaal voetgangersgebied.

ny_majorelle03Tussen 1880 en 1910 ontstond de school van Nancy, een belangrijke kunststroming op het gebied van de Europese Art Nouveau. Kunstenaars als Emile Gallé, Louis Majorelle, Jacques Gruber en Louis Hestaux verenigden zich om de decoratieve kunsten te vernieuwen en lieten zich inspireren door de natuurwetenschappen. Deze artistieke beweging heeft het decor (ijzerwerk, glaswerk en keramiek, meubilair, glas-in-loodramen) en de architectuur van Nancy gekenmerkt en de stad een uniek karakter bezorgd. Het museum van de school van Nancy bewaart een verzameling prestigieuze werken. Ook de villa Majorelle is een wonderlijk voorbeeld van een Art Nouveau-interieur.

 

Wat je niet mag missen in Nancy

 1. La Place Stanislas (met het stadhuis en het operahuis), Place de la Carrière en Place d’Alliance, die deel uitmaken van het werelderfgoed van UNESCO
 2. De historische binnenstad
 3. Le musée de l’École de Nancy
 4. Musée des Beaux-Arts
 5. Rue des Maréchaux: gezellige steeg vol restaurants met terrassenrue
 6. Brasserie Excelsior
 7. De botanische tuin van de Montet met 20.000 plantensoorten
 8. De overdekte markt
 9. De marktjes in de verschillende wijken en de antiekmarktjes
 10. Confiserie Lefévre-Lemoine: antieke snoepwinkel met de bekende Bergamottes-snoepjes uit de film Amélie
 11. De jachthaven met de watertuinen

 

Fotocredits: nl.hotels.com

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *